duminică, 4 ianuarie 2009

Aplicarea Cantului

Cantul pentru PAL se gaseste in magazine sub denumirea de "folie cant termoadeziva". Asa cum ii spune numele se lipeste la cald. Industrial se lipeste cu prese speciale. Acasa insa se lipeste cu fierul de calcat sau cu termosuflanta (daca ai). Eu nu am termosuflanta asa ca folosesc fierul de calcat asa cum va sfatuiesc si pe voi. Problema e ca PAL-ul folosit cel mai des are o grosime de 18mm iar cantul cel mai ingust (cel putin eu nu am gasit altfel) e de 22mm. De aceea se rectifica cantul dupa aplicare aceasta fiind una din cele mai delicate operatii in constructia de mobilier in casa.
Inainte de a incepe aplicarea e bine sa se stearga taietura placii cu o tesatura uscata si care sa nu lase scame pentru indepartarea resturilor de rumegus sau de praf. Acest lucru duce la o mai buna aderenta a adezivului.
Se taie o bucata de cant lasind cite o rezerva de 1cm de fiecare parte a laturii pe care vrem sa aplicam cant. Se incepe aplicarea cantului cu fierul de calcat bine incins (atentie la degete!!!). Pur si simplu se "calca" cantul ca si cum ai calca o rufa doar ca trebuie sa presezi mai tare. Inca odata: ATENTIE LA DEGETE!!!!
Rezerva de 1 cm deoparte si de cealalta a laturii se lasa deoarece in timpul lipirii cantul se mai poate deplasa si risti sa ramii cu o portiune neacoperita.
Dupa ce s-a lipit cantul (insista mai mult la capete) se asteapta 30-60sec sa se racesca cantul, implicit sa se solidifice adezivul. Apoi se rectifica capetele cantului taindu-se la nivelul laturii cu un cutter:

Se poate folosi si un foarfece sau o ghilotina speciala pentru asta (cam 90-100RON in magazine, scump) dar m-am obisnuit sa rectific cu cutter-ul, ceea ce va sfatuiesc si pe voi sa incercati .





Dupa rectificarea la ambele capete se trece la rectificarea longitudinala. Acest lucru se face tot cu cutter-ul. Se poate folosi, am auzit, si un cutit de rindea dar nu am incercat niciodata. Exista in magazine si dispozitive speciale (tot de mina) pentru rectificat cant insa mi s-au parut foarte scumpe (100RON fara lame, cred). Nu voi insita foarte mult asupra tehnicii de taiere.
Ideea e sa gasesti un unghi al lamei astfel incit sa nu tai prea mult din cant si nici sa iei din melemina de pe suprafata PAL-ului. Ideal e sa rectifici toata latura dintr-o miscare dar, daca nu reusesti din prima revii cu mici retusuri. Totul depinde de experienta. Dupa rectificare cantul se freaca usor cu calupul cu smirghel pe partea taiata. ATENTIE MARITA!!!!!
Dupa ceva timp ti se va da mina si nu ai sa mai ai nevoie de asta decit pentru lungimi mari la care sa nu poti sa tai cantul dintr-o miscare.
Dupa ce ai frecat cu smirghel mai calca odata cu fierul si..... GATA.
Lipirea cantului a fost cea mai migaloasa si delicata operatie. E bine ca inainte sa te apuci sa exersezi pe un rest de PAL. Daca cumva ai lipit cantul strimb sau ai taiat prost NU DISPERA. Cantul se dezlipeste la fel cum se lipeste: cu fierul de calcat!!!
Dupa ce ai lipit si cantul esti in situatia in care ai fi daca ai cumpara un corp de la Ikea: ai gaurile date, cantul pus, nu mai urmeaza decit montajul.

Va urma

Un comentariu: