duminică, 4 ianuarie 2009

Gaurirea PAL-ului

Acum vom trece la urmatoarea etapa: gaurile pentru holtzsuruburi. Recomand ca aceasta operatie sa fie facuta inainte de aplicarea cantului. Dupa aplicarea cantului e bine sa faci cit mai putine operatii pentru a nu deteriora cantul aplicat.
Intii se face marcarea pozitiei gaurilor cu ajutorulu vinclului si/sau a ruletei. Pozitia gaurii se marcheaza cu un creion cu mina moale sau medie (B sau HB) si NU cu obiecte

ascutite sau cu marker permanent. Cind corpul de mobilier va fi gata creionul se sterge de pe suprafata PAL-ului cu o guma. Gaurile pe suprafata pentru imbinari se dau la 9mm de margine in cazul PAL-ului de 18mm.




La fel se face si marcarea pe cantul PAL-ului:

Dupa asta se trece la gaurirea propriu-zisa.
Asa cum am spus se folosesc 2 burghie: unul de 4mm pentru gaura longitudinala (in cant) si unul de 7mm pentru gaura transversala.
SFAT:Dupa ce se da gaura de 4mm recomand o largire a gaurii la 6-7 mm pe o adincime de 3-4 mm:
Asta face ca daca avem o abatere de 1-2 mm intre gaura longitudinala si cea transversala filetul surubului sa se orienteze usor.










Gaura trebuie sa arate in final cam asa:
Referitor la gaura transversala: NU se gaureste direct cu burghiul de 7mm!!!. Acest lucru face ca odata strapunsa gaura melamina de pe suprafata PAL-ului sa "explodeze" lucru care va fi greu de mascat.
SFAT:
Se da gaura transversala strapunsa cu un burghiu mai subtire (eventual chiar cu cel de 4mm) cu mare atentie ca atunci cind strapunge sa nu produca "explozie".
Apoi cu burghiul de 7mm se largeste gaura pina la jumatate. Se intoarce placa pe cealalta fata si se repeta operatia:
E bine ca inainte de a incepe sa faceti citeva exercitii pe un rest de PAL.
Am incercat sa dau direct cu 7mm cu burghiu special pentru lemn despre care se spune ca nu distruge melamina dar tot rau iese.

Cel mai bun cred ca este tot burghiul obisnuit (jos in poza, galben) bine ascutit.

Un comentariu: