duminică, 4 ianuarie 2009

Scule necesare

o enumerare a sculelor de care ai nevoie pentru a-ti construi singur mobilier. Pentru inceput nu e nevoie sa le ai pe toate dar e bine sa te asiguri inainte de a incepe ca ai de unde sa le imprumuti macar.
Bormasina/surubelnita cu acumulator
De departe cea mai necesara scula!!!!!!!!!!
Recomand o bormasina cu un acumulator la o tensiune mai mare de 14V. Pretul unei asemenea scule (hobby, nu profesionala) oscileaza intre 50RON si 180RON(Nu vorbesc aici despre marci de renume de gen Makita sau Bosch ci de o scula comuna pe care sa o poti folosi in casa).
O alta recomandare ar aceea ca e mult mai comod sa ai o astfel de bormasina cu 2 acumulatori astfel incit in timp ce lucrezi un acumulator sa stea la incarcat.
Desigur poti sa folosesti si o bormasina la 220V dar cu foarte mare atentie deoarece e mai grea si lucreaza la turatie mult mai mare ceea ce o face foarte greu de controlat. Bormasina cu acumulator are turatie mica (cam pina in 1000ROT/min). La fel, pentru insurubare/desurubare poti folosi o surubelnita obisnuita, cu capete care se schimba insa efortul e destul de mare la fel
si riscul de a face besici in palma!!!!






Cel putin doua spirale unul de 4mm si unul de 7mm.
Ai nevoie de aceste doua diametre pentru ca asamblarea PAL-ului se face cu asa-numitele "holtzsuruburi Ericsson" sau "eurosuruburi", iar acestea au, pe lungime, diametre diferite. Asa ca pentru zona filetului se foloseste spiral de 4mm, iar pentru zona de linga capul surubului se foloseste 7mm. Holtzsuruburile Ericsson arata cam asa:
Se vede in poza de mai sus diferenta de diametru pe lungime. Gaura surubului este de forma hexagonala de aceea pentru insurubare ai nevoie de
Capete de surubelnita hexagonale pentru eurosuruburi
Avantajul este ca datorita formei tin foarte mult (nu se tocesc repede ca cele cruce).





O ruleta si un vinclu (echer) pentru masuratori si marcarea cu precizie a gaurilor.

Sigur, se pot inlocui si cu o rigla si un echer de geometrie, dar se lucreaza mai bine cu acestea, metalice.





Fier de calcat pentru lipirea cantului. E indicat un fier de calcat cat mai simplu, fara abur.
Daca nu are putere suficienta se poate face scurt pe termostat astfel incit sa functioneze permanent, la puterea maxima. Vom reveni la asta.




Un cutter cu lama lata folosit la rectificarea cantului :

Un calup de lemn cu smirghel:
E folosit la finisarea cantului. Se confectioneaza usor si rapid prin fixarea cu capse, tinte sau suruburi a unei bucati de smirghel pe un calup de lemn.






Cam acestea ar fi sculele indispensabile pentru mobilier. Ideal ar fi sa mai ai si un fierastrau pendular :
Asa cum am mai spus nu poti sa-l folosesti la taieturi in zonele care se vad. E util pentru taieturi de forma rotunda (un colt rotunjit, gaura pentru chiuveta intr-un blat etc.) si taieturi ascunse. Ar mai fi utila si o masina de slefuit cu banda. Mai bine ma opresc aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu